Primul restaurant din lume
Cel dintai restaurant din lume si-a deschis portile in 1765, la Paris.
Proprietarul unei taverne, dl. Boulanger s-a hotarat sa serveasca si mancare in localul sau, lucru extrem de neobisnuit pentru sfarsitul secolului al XVIII-lea. La aceea data existau deja numeroase taverne unde se serveau bauturi alcoolice sau cafenele avand ca principala oferta cafeaua si ceaiul dar sa mananci in oras, era in acele vremuri o adevarata extravaganta.
Pentru inceput, meniul restaurantului consta dintr-un singur fel de mancare si anume "pulpa de oaie in sos alb" care, pretindea dl. Boulanger, avea proprietati de "restaurare a sanatatii" si astfel s-a folosit pentru prima data termenul de "restaurant".
O asociatie profesionala a localurilor (un fel de sindicat) l-a dat in judecata pe proprietarul primului restaurant deoarece acesta si-a impus monopolul asupra noii afaceri dar dl. Boulanger a castigat procesul si a inceput sa extinda foarte rapid aceasta "gaselnita" (chiar banoasa) in intreaga Franta.
Nessun commento:
Posta un commento